BOLU
1) Abant Gölü ve Tabiat Parkı
Çam ve köknar ağaçları ile çevrili bir heyelan set gölü olan Abant Gölü, Bolu’da görülecek yerlerin başında geliyor. Oldukça turistik bir nokta olan Abant Gölü ve Tabiat Parkı, hafta sonu fazlaca kalabalık olsa da doğayla buluşmak isteyenlere harika manzaralar sunuyor.
Göl kıyısından uzun yürüyüşler yapabileceğiniz, bol bol fotoğraf çekebileceğiniz, manzaraya karşı çay içmenin tadına varabileceğiniz Abant Gölü’nde, muhteşem bir kahvaltı ile güne başlamayı da tercih edebilirsiniz.Abant Tabiat Parkı’nın girişinde, ziyaretçi tanıtım merkezinin olduğu yerde Abant Doğa Müzesi yer alıyor. Buraya kadar gelmişken müzeyi ziyaret etmeyi de ihmal etmeyin. Bir Bolu Evi örneğinin sergilendiği müzede göl çevresinin maketini görebilir ve bölgenin zengin bitki örtüsünü tanımanızı sağlayacak bilgiler edinebilirsiniz.
2) Yedigöller Milli Parkı
Doğayla iç içe uzun yürüyüşler yapmak, güzel bir piknik sofrası kurmak ve kamp atmak için harika bir ortam sunan Yedigöller Milli Parkı, huzurlu bir hafta sonu turu için iyi bir adres olabilir. Göllerin ve ormanın muhteşem manzarasını izlemek için Kapankaya Manzara Seyir Terası’na çıkabilirsiniz.
3) Gölcük Tabiat Parkı
Bolu’da gezilecek yerler hakkında araştırma yaparken her zaman karşınıza çıkan o göl kıyısındaki yalnız ve huzurlu ev fotoğrafı var ya… İşte o kartpostal tadındaki fotoğrafı tam da burada çekebilirsiniz. Çok güzel bir göl manzarasına sahip olan Gölcük Tabiat Parkı, şehrin karmaşasından uzaklaşarak huzur bulmak ve doğayla iç içe olup dinlenmek isteyenler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.Yeşilin bin bir tonu ile buluşabileceğiniz bir alan sunan Gölcük Milli Parkı’nda yer alan kafelerde vakit geçirebilir, mangal yapabilir ya da kendi yiyeceklerinizi getirerek göl kıyısında piknik sofranızı kurabilirsiniz. Göl çevresinde güzel bir yürüyüş yapmayı da ihmal etmeyin.
4) Sülüklü Göl
Bolu’nun Mudurnu ilçesinde bulunan Tavşansuyu Köyü’nde yer alan Sülüklü Göl’e çeşitli günübirlik turlar ile ya da özel aracınız ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Deprem sonucu meydana gelen çöküntü sonucu oluşan göl, muhteşem bir doğayla çevrili… Buraya kadar gelmişken, gölün bulunduğu köyde yer alan şelaleyi de görmeye gidebilirsiniz.
Dingin bir atmosfere ve zengin bir doğaya sahip olan gölün çevresinde kamp yapmak isterseniz izin almanız gerekiyor. Ormanlarla çevrili doğal bir alan olduğu için burada kamp yapacakların vahşi hayvanlarla karşılaşma ihtimalini de göz önünde bulundurması iyi olabilir.
5) Çubuk Gölü
Bolu’da saklı bir cennet olan Çubuk Gölü, kalabalıktan uzakta olmak ve sadece doğanın seslerini dinlemek isteyenler için ideal bir atmosfer sunuyor. Denizden 1150 m yükseklikte bulunan bu heyelan set gölü her mevsim muhteşem manzaralar sunuyor.
Huzurlu atmosferi ile büyüleyen Çubuk Gölü’nün çevresinde düzgün bir yürüyüş parkuru bulunuyor. Macera arayanlar ise yine göl çevresinde yer alan ve tırmanış gerektiren parkurların tadını çıkarabilir. Göl çevresinde bulunan yel değirmenleri, fotoğraf çekmeyi sevenler için harika bir atmosfer yaratıyor.
6) Sünnet Gölü
Çubuk Gölü’nün ardından Göynük’te yer alan ve yine bir heyelan set gölü olan Sünnet Gölü’nü de görmek isteyebilirsiniz. Yemyeşil tepeler arasında parıldayan bu gölün çevresinde de harika bir doğa ve fotoğraflık manzaralar sizi bekliyor. Göynük Sünnet Gölü Tabiat Parkı’na özel aracınız ile Mudurnu – Göynük kara yolu üzerinden ulaşabilirsiniz.
7) Seben Gölü
Batı Karadeniz’in ve Bolu’nun en büyük göllerinden biri olarak bilinen Seben Gölü’nün çevresi mağaralarla ve ormanlarla çevrili… Bulunduğu konumda hoş bir atmosfer sunan gölün çevresinde Frigyalılardan kalan tarihi kaya evleri de görülebiliyor. Seben Gölü yakınlarında yer alan yaylalara doğru keyifli bir doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.
8)Göksu Tabiat Parkı ve Aladağ Göleti
Zengin bir doğaya sahip olan Göksu Tabiat Parkı, 2011 senesinde tabiat parkı ilan edildi ve korunan bir alan haline geldi. Göksu Tabiat Parkı içinde bir de Aladağ Göleti yer alıyor. Aladağ Göleti çevresinde kamp atabilir ya da buraya günübirlik gelerek manzara eşliğinde piknik yapabilirsiniz.
9) Akkaya Travertenleri
Akkaya Travertenleri, Bolu’nun Pamukkale’si olarak anılıyor. Bolu’nun yemyeşil doğasının pamuk rengi travertenlerle buluştuğu alanı mutlaka görmelisiniz.
Akkaya Travertenleri’ni keşfe çıktığınız sırada çok ilgi çekici manzaralarla karşılaşabilir ve oldukça güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Dilerseniz travertenlerin bulunduğu bölgede yürüyüş yapabilirsiniz. Burası keyifli bir piknik yapmak için de gerçekten güzel bir atmosfer sunuyor.
10) Kartalkaya Kayak Merkezi
Bolu’da kış aylarının en iddialı ve en cazip adreslerinden biri kesinlikle Kartalkaya Kayak Merkezi. Çam ormanları arasında yer alan bu alanda karın manzarası bir başka. Kış sporlarını sevenlerin Türkiye’de kayak tatili için tercih ettiği yerlerden biri olan Kartalkaya, kısa bir hafta sonu tatili için oldukça güzel bir atmosfer sunuyor.
Beyaza bürünmüş manzara içinde kayan snowboardcuları izlerken hareketli bir tabloya bakıyor gibi hissedebilirsiniz. Eğer o tablonun içinde siz de olmak isterseniz muhteşem bir kış tatili için Kartalkaya Otelleri’nde yerinizi ayırtabilir ve kayak eğlencesinin tadını çıkarabilirsiniz.
11) Esentepe (Arkut Dağı) Kayak Merkezi
Bolu’nun Gerede ilçesinde yer alan Esentepe Kayak Merkezi, çam ormanları ile kaplı bir alanda yer alıyor. Temiz havası ve güzel manzarası ile dikkat çeken kayak merkezi ana yola oldukça yakın konumda bulunuyor ve ulaşım açısından avantaj sağlıyor.
Yaz aylarında doğa yürüyüşleri ya da piknik için de gitmeyi tercih edebileceğiniz Esentepe Kayak Merkezi, mart ayından aralık ayına kadar kayak yapmak isteyen misafirlerini ağırlıyor. Kış turizmi için ülkemizin önemli değerlerinden biri olan bölgede konaklama seçenekleri de bulunuyor. Arkut Dağı bölgesinde yer alan bu alanda yaz aylarında çim kayağı yapılabilir.
12) Karacasu Kaplıcaları
Termal turizm açısından önemli bir yere sahip olan Bolu’nun merkez bölgesine 5 km uzaklıkta yer alan Karacasu Kaplıcaları, Seben Dağları eteklerinde bulunuyor. Ormanlar arasında sakin bir dinlenme atmosferi sunan Karacasu bölgesinde termal olanaklar sunan tesisler yer alıyor.
Karacasu Kaplıcaları’nın su sıcaklığı 42-44 derece, Ph değeri ise 6,3 olarak biliniyor. Bu kaplıcadan çıkan sular banyo ve içme kürlerine elverişli bir yapıya sahip.
13) Babas Kaplıcası
Bolu’nun Mudurnu ilçesine 5 km uzaklıkta yer alan Babas Kaplıcası, Gürçam Köyü yakınlarında bulunuyor. Burada görülen travertenlerin arasından çıkan kaplıca suyu, 40 derecelik sıcaklığa sahip.
14) Sarot Kaplıcası
Mudurnu ilçesine bağlı Ilıca Köyü içinde yer alan Sarot Kaplıcası, 1500 yıldan fazla zamandır kullanılıyor. Buradaki kaplıcanın tarihi bir hamamı bile bulunuyor. Termal olanakların sunulduğu tesisler bölgede hizmet veriyor.
Sarot Kaplıcası’ndan çıkan suyun sıcaklığı 66 derece. Bu kaplıcanın suyu acı sular grubunda yer alıyor. Hem içme hem banyo kürleri için kullanılabiliyor.
15) Pavlu (Kesenözü) Kaplıcası
Bolu’nun Seben ilçesinde bulunan Pavlu Kaplıcası, Kesenözü Köyü’nde yer alıyor. Bu alan Kesenözü Kaplıcası olarak köyün adıyla da anılıyor. Çevrede bulunan termal tesislerde konaklayarak Pavlu Kaplıcası’nın suyundan faydalanabilirsiniz. Banyo kürü olarak kullanılan kaplıca suyunun sıcaklığı 78 derece.
16) Çatak Kaplıcası
Himmetoğlu Köyü yakınlarında bulunan Çatak Kaplıcası, Göynük’te bulunan oldukça güzel bir vadide yer alıyor. Romalılardan beri varlığını sürdürdüğüne inanılan kaplıcanın suyu 32 derece olarak ölçülüyor.
17) Aladağ Yaylaları
Aladağ Yaylaları, Bolu’nun yaklaşık 30 km güneyinde bulunuyor. Dağ yamaçları üzerinde yemyeşil düz alanlara sahip bu yaylalar, piknik yapmak için güzel bir ortam sunuyor.
Aladağ Yaylaları’nı ziyaretiniz sırasında Aladağ Göleti kıyısında yürüyüş yapabilir, dağ bisikleti ve yürüyüş için uygun parkurlarda vakit geçirebilirsiniz. Kamp olanağı sunan yaylalar olarak Değirmenözü, Sarıalan, Gölcük, Ardıçtepe ve Üstyaka yaylaları öne çıkıyor.
18) Kızık Yaylası
Üzerinde bulunan evlerin farklı mimarisi ile dikkatleri üzerine çeken Kızık Yaylası, Seben yolu üzerinde yer alıyor. Yayla üzerindeki evlerin hiç çivi kullanılmadan, kenetleme ve birbirine geçme şeklinde yapılmış olması, evlerde kullanılan özgün eşyalar ve geniş ocaklar yaylaya kendine has bir hava kazandırmış.
19) At Yaylası
1150 m ve 1250 m yükseklikte yaklaşık 2 km aralıklarla sıralanan 7 yayla yer alıyor. At Yaylası da bu yaylalar arasında en çok öne çıkan yayla. Bolu’nun 12 km kuzeyinde yer alıyor. Yılkı atlarına ev sahipliği yapan yaylada bir gölet, dere ve yel suyu gibi görülmesi gereken güzellikler bulunuyor.
Kirazları ile meşhur olan At Yaylası, meyve bahçeleri ile çevrelenmiş güzel bir ortam sunuyor. Bu bölgede her yıl Geleneksel Kiraz Bayramı Şenlikleri düzenleniyor.
20) Bolu Müzesi
1975 yılında Bolu ve çevresindeki eserlerin korunup sergilenmesi amacı ile müze çalışmalarına başlandı. 1981 yılında ise Bolu Müzesi ziyaretçilere açıldı. Hem arkeolojik hem de etnografik eserlerin sergilendiği müzede Eski Tunç Çağı’ndan Neolitik Dönem’e, Friglerden Bizans ve Osmanlı devirlerine kadar uzanan zaman dilimine ait eserler yer alıyor. Etnografik bölümde ise yörenin yaşamından, geleneklerinden ve kültürlerinden yansımalar görebileceğiniz eşyalar sergileniyor.
21) Mudurnu Evleri
Eski Türk evlerini tanımak isterseniz Bolu’da Mudurnu evlerini ziyaret edebilirsiniz. Kentsel Sit Alanı ilan edilen Mudurnu’nun film setine benzeyen sokakları arasında gezerken bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.
Koruma altında bulunan evlerde bölgenin tarihi ve kültürel özellikleri görülebiliyor. Armutçular Konağı ve Haytalar Konağı, Mudurnu evleri arasında dikkat çeken yapılardan biri. Bu konaklardaki ahşap oymaları ve dikkat çekici tavan süslemelerini beğeneceğinize eminiz.
22) Göynük Zafer Kulesi
Bolu’nun Uluslararası Cittaslow (Sakin Şehirler) Birliği’ne üyeliği kabul edilen ilçesi Göynük’te yer alan Zafer Kulesi, Cumhuriyet Dönemi’nin ilk Kaymakamı Hurşit Bey tarafından yaptırılmış. Sakarya Meydan Muharebesi zaferini temsilen yaratılmış bir eser olan Zafer kulesi, Göynük’ün simgelerinden biri haline gelmiş. Buradan bölgenin panoramik manzarasını izleyebilirsiniz.