KAHRAMANMARAŞ
1) Kahramanmaraş Kalesi
Şehir merkezinde yer alan Kahramanmaraş Kalesi, güney kısmı sivri ve yüksek, kuzey kısmı ise hafif meyilli bir tepe üzerine inşa edilmiştir. M.Ö 1. yüzyıl – M.S 2. yüzyıl arasında inşa edildiği düşünülen kalede, Genç Hititler Dönemi’ne ait birçok tarihi eser ortaya çıkmıştır. Kalede yapılan bu kazı çalışmaları sonucunda; Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bahsettiği dört Maraş aslanı da bu eserler arasındaydı. Ancak bu eserin artık Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi’nde yer aldığını belirtmeliyiz. Geç Hititler döneminde yapılan Kahramanmaraş Kalesi, Asur, Med, Pers, Kapadokya Krallığı, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından günümüze kadar gelene kadar onarılıp yenilenmiştir.
2) Geleneksel (Tarihi) Maraş Konakları
Enikli veya kuzulu kapısı, geniş avlusu, yüksek duvarları, süslü çeşmeleri, cumbaları, duvar örgüleri ve yöreye özgü karakteristik özellikleri ile Geleneksel Maraş Konakları, sivil mimarinin en güzel örneklerindendir. Türk-sivil mimarisinin zincir halkasını oluşturan bu Tarihi Maraş Konakları, tahmin edeceğiniz gibi her açıdan mükemmel bir görünüme sahiptir. Estetik, zarafet ve işçilik… Tüm hepsine ve belki de daha fazlasına gözlerinizle şahit olacaksınız. Özellikle Deli Gönül Konağı, Kocabaşlar Konağı, Mahmut Arif-i Paşa Konağı, Dedeoğlu Konağı ve daha birçok konak bu anlamda sizlerin ziyaretini beklemektedir.
Maraş konaklarının iki katlı olması en önemli özelliği olsa da, üç katlı konaklara da rastlamanız mümkün. Tüm konakların yapı malzemesinde toprak ve ağaç kullanılmış olup, her birinde haremlik-selamlık bölümleri vardır. İhtiyaçlara göre tasarlanan konakların önünde avlu yer alırken, dış giriş kapıları da iç içe iki kapıdan oluşur. Büyük kapının içinde yer alan küçük kapıya ”enikli kapı” veya ”kuzulu kapı” denilir ve insanların giriş-çıkışı için kullanılır. Büyük kapı ise, binek hayvanları ve diğer büyükbaş hayvanların giriş-çıkışı için kullanılır. Her evin avlusunda çeşme veya kuyu ya da her avlunun ortasında şadırvan veya havuz bulunur. Ayrıca her avluda en az bir asma, incir veya nar ağacı bulunur.
Evin alt katı ahırlık, samanlık ve depo olarak kullanılır ve çoğunda gizli bir bölme olur. Savaş zamanlarında saklanmak ya da kış aylarında çeşitli gıdaları korumak amacıyla bu gizli bölmelerin yapıldığı bilinir. Hatta evin mutfağından bu gizli bölmelere açılan bir kapı da yer alır. Merdivenle ikinci kata çıkıldığında, kapısı olmayan gezinti ve sofaya ulaşılır. Buradan da diğer odalara geçilir. Geleneksel Maraş Konakları’nda abdesthane evin dışında kalır ve hemen hepsinde büyük ocaklık ve küçük ocaklık olmak üzere iki ocak yer alır. Büyük ocaklıkta; çamaşır yıkanır, ekmek yapılır ve kömbe pişirilir. Küçük ocaklıkta ise; yemek yapılır ve ısınmak gibi günlük işlerde kullanılır.
3) Mercimek Tepesi
Şehir merkezinin Mercimektepe Mahallesi’nde yer alan Mercimek Tepesi, yöre halkının sık sık tercih ettiği mekanlardan biridir. Özellikle akşam saatlerinde, şehrin manzarasını seyretmek için ideal olan bu tepeyi, Kahramanmaraş gezilecek yerler listenize kesinlikle eklemelisiniz. Kahramanmaraş’ı en güzel izleyebileceğiniz noktalardan birisidir çünkü… Ayrıca konutların arasında yer aldığı için, gayet canlı ve aktif bir yerdir. Sakın ıssız olduğunu düşünmeyin! Dilerseniz, gün batımını da izleyip, harika fotoğraflar yakalayabilirsiniz.
4) Ali Kayası
Bulutoğlu Köyü, Ahrazlar Mezrası üzerinde yer alan Ali Kayası, eski Kahramanmaraş-Elbistan yolunda, Ceyhan Vadisi’nde konumlanıyor. Menzelet Barajı ve çevrelediği alanın eşsiz manzarasını gözler önüne seren Ali Kayası’na ulaşım biraz zor olsa da, geldiğiniz zaman buna değeceğini anlayacaksınız. Zaten uzak ve zor bir ulaşımı sayesinde, hala bakir ve temiz kalabilmiş. İsmini, yerden 150 metre yükseklikteki dik bir kayanın üzerinde Hz. Ali’nin atının ayak izi olduğu rivayet edilmesinden dolayı almıştır.
Kayanın aşırı derece dik olması, dağcılar için vazgeçilmez bir adres oluyor. İster kendi aileniz veya arkadaşlarınızla ister dağcılık kulübü ile bu bölgeye çıkmayı deneyimleyebilirsiniz. Ayrıca Menzelet Baraj Gölü’nde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen tekne turlarına katılarak da buraya gelebilirsiniz.
Bir efsane; Rivayete göre; Hz. Ali birgün küffarla savaşa giderken bu kayada kısa bir süre mola verir. Kendi ismiyle anılan kayanın üzerine geldiği zaman, kalenin Güredi Kalesi ile birleştiğini ve Güredi suyunun tıkanıp bir göl haline geldiğini görür. Bu duruma engel olmak ister ve kılıcını (Zülfikar’ı) çıkarıp kayaya vurur. Vurduğunda kaya düz bir şekil halini alır ve Güredi suyu Ceyhan Nehri’ne karışır, Güredi Kalesi ise kılıcın darbesinden dolayı kuzeye doğru uzaklaşır. Bu esnada, kalenin küffarın eline geçtiğini görür ve atını (Düldül’ü) şaha kaldırır. Ali Kayası’ndan Güredi Kalesi’ne atlar ve kale için savaşır. Kaleyi kısa sürede teslim alır. Kale kumandanı Keşiş’in başını ise, kılıcına takar ve bu kayaya doğru fırlatır. Kale kumandanının başı tam kayaya isabet eder ve değdiği an kaya parçası hemencecik oyulur. Günümüzde de ”Keşiş’in Oyuğu (Deliği)” olarak adlandırılan bu beyazlığın, Keşiş’in saçları ve kafatasına ait parçalar olduğu biliniyor.
5) Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi
Türkiye’de müzeciliğin izlerine ilk kez, Kahramanmaraş’ta Selçuklular Dönemi’nde rastlanılması ve Dulkadiroğulları Beyliği Dönemi’nde Kahramanmaraş Kalesi’nde Genç Hitit Dönemi’ne ait eserlerin bulunması, şehri tarihi açıdan oldukça önemli bir konuma taşımıştır. Ayrıca bu olaylar dünya müzecilik tarihi açısından da fazlasıyla önem teşkil etmektedir. Bunların yanı sıra, Kahramanmaraş’ta ilk müze 1947 yılında Taş Medrese’de kurulmuş olup, 1961 yılında ise Kahramanmaraş Kalesi’ne taşınmıştır. 1975 yılında Azerbaycan Bulvarı’nda yer alan binaya taşınan müze, günümüzde halen burada faaliyet gösteriyor.
Müzenin bölümleri;
Yedi adet teşhir salonu, eğitim ve çok amaçlı toplantı salonu, bahçe teşhir ve çevre düzeni ile yerli ve yabancı birçok turisti ağırlayan Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi, 30 bin esere ev sahipliği yapıyor. Müze; Antik Fil Sergi Salonu, Direkli Mağarası Kazı ve Canlandırma Salonu, Domuztepe Höyük Canlandırma ve Kazı Sergi Salonu, Hitit ve Geç Hitit Eserleri Sergi Salonu, Mozaik Sergi Salonu, Taş Eserler Sergi Salonu ve Kronolojik Arkeolojik Eser Sergi Salonu’ndan oluşuyor. Antik Fil Sergi Salonu’nda; Kahramanmaraş, Türkoğlu, Gavur Gölü Bataklığı’ndan ortaya çıkan ve tarihi M.Ö 1400’lü yıllarına ait olan iki antik fil iskeleti yer alıyor. Direkli Mağarası Kazı ve Canlandırma Salonu’nda; Merkez, Tekir Kasabası, Yukarı Döngel Köyü ve Direkli Mağarası’nın canlandırılması sergileniyor.
Domuztepe Höyük Canlandırma ve Kazı Sergi Salonu’nda; Kahramanmaraş, Pazarcık, Emirler Köyü ve Domuztepe Höyüğü’nden elde edilen bulguların canlandırılması sergileniyor. Hitit ve Geç Hitit Eserleri Sergi Salonu’nda; Maraş Kalesi, Maraş aslanı, Tanrı heykelleri, Merkez Mağralı ve Yörükselim Mahalleleri’nden elde edilen steller, Türkoğlu Minehöyük, Pazarcık, Doğanlıkarahasan Köyü, Afşin Yazıbelen Köyü ve Arıtaş Höyüğü’nden elde edilen stel ve heykeller yer alıyor. Mozaik Sergi Salonu’nda; Germanicia Antik Kenti’ne ait Roma Dönemi taban mozaiği ve Çağlayancerit’ten getirilen taban mozaiği sergileniyor. Taş Eserler Sergi Salonu’nda; mezar stelleri, lahit ve pişmiş toprak mezar tipleri yer alıyor. Kronolojik Arkeolojik Eser Seri Salonu’nda ise; Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Demir, Grek, Roma ve Bizans Dönemleri’ne ait günlük yaşamda kullanılan araç-gereçler kronolojik bir sırayla sergileniyor.
6) Mahmut Arif Paşa Konağı – Maraş Kültür Evi ve Etnografya Müzesi
12 Şubat ilçesi Yörükselim Mahallesi’nde yer alan Mahmut Arif Paşa Konağı, Maraş mutasarrıfı Mahmut Arif-i Paşa tarafından 1904 yılında yaptırılmıştır. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Valilik Binası olarak kullanılan konak, Maraş Kültür Evi ve Etnografya Müzesi olarak projelendirilmiş ve restorasyon çalışmalarına gidilmiş. 2012 yılında restorasyon çalışmaları sona eren müze, günümüzde hala Maraş Kültür Evi ve Etnografya Müzesi olarak faaliyet gösteriyor. Geç devir Osmanlı konut mimarilerinden olan bu yapı, Türk evi plan şemasının iç sofalı tipine göre dizayn edilmiş. İki katlı olan yapının zemin katı taş iken, ikinci katı bağdadi tekniği ile güney ve batı yönüne cumbalı olarak inşa edilmiştir.
? Ahır, kiler, depo ve mutfak görevinde kullanılmış dört odadan oluşan zemin kata, zamanla mutfak ve hamam kısmı eklenmiş. Sofada yer alan tek lüleli çeşmeyle birlikte bu yapı, yörenin güzide kültür miraslarına bir örnektir. Asıl yaşam alanı olan birinci kat ise, iç sofalı düzenini gösterir. Ayrıca odalardaki elips şeklindeli tekne tavanlar da Maraş konut mimarisinin en güzel örneklerindendir. Ağaçlar altında yer alan avlu, zemin döşemesi tamamen taş ve daire formundaki fıskiyeli havuzu ile fazlasıyla dikkat çeker. Geleneksel Maraş Konakları’nın birçok özelliğini yansıtan ve yörenin tarihini yansıtan eserleri ile Mahmut Arif Paşa Konağı, Maraş Kültür Evi ve Etnografya Müzesi, sizlerin ziyaretini bekliyor.
7) Minyatür Kahramanmaraş Kurtuluş Müzesi
Kahramanmaraş Kalesi’nin içerisinde yer alan Minyatür Kahramanmaraş Kurtuluş Müzesi, bir diğer adıyla da bilinen 1920 Kurtuluş Müzesi, I. Dünya Savaşı sonrasında başlayan işgale karşı, halkın topyekün mücadele ettiği ve kahramanlık gösterdiği bir müzedir. 1919 yılı işgalinden 1920 yılı kurtuluşunun kazanılmasına kadar süre gelen 18 önemli olayın minyatürlerle anlatıldığı müzede, en çok ”Maraş bize mezar olmadan, düşmana gülzar (gül bahçesi) olamaz.” sözü dikkat çekiyor.
İngilizlerin şehre ilk gelişleri, Fransızların şehirdeki hareketleri, şehrin kurtuluşu, Maraş’ın işgali, Sütçü İmam’ın ilk kurşunu attığı sahne ve daha birçok sahne olayı canlandırmalar eşliğinde anlatılıyor. Belediye tarafından kurulup işletilen müzede, talep üzerine ücretsiz rehberlik yapıldığını ve kurtuluş mücadelesini daha akıcı bir üslupla dinlemek isteyenlerin işine çok yaradığını da ekleyelim.
8) Dulkadiroğlu Tematik Mutfak Müzesi
Dulkadiroğlu Belediyesi tarafından 2018 yılında hizmete açıla Dulkadiroğlu Tematik Mutfak Müzesi, Kahramanmaraş’ın tarihi konaklarının en iyi örneklerinden biridir. Aynı zamanda 19. yüzyıl Osmanlı Dönemi’ne ait olan bu yapı, avlusu, odaları ve birbiri üstüne yükselen balkonları ile muazzam bir yapıya sahiptir. Yörenin mutfak kültürünü, yemek çeşitliliğini ve zengin tariflerini en ince detayına kadar sizlere sunan müze, esasen Kahramanmaraş’ın geleneksel tatlarını gelecek nesillere aktarmayı amaçlamıştır. Hatta bu sebeple atölye çalışmalarına da ev sahipliğini yaptığını belirtmeliyiz.
Giriş kısmında yer alan mutfakta, unutulmaya yakın yemeklerin tarifleri ve tatları ziyaretçilere aktarılıyor. Hemen unutmadan söyleyelim; Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri tarhana çorbası, ekşili çorba, havuçlu pilav ve havuç ekşileme gibi yöresel tatlar, konağın avlusundaki fıskiyeli havuzun önünde ikram ediliyor. Hem de ücretsiz olarak! Daha ne olsun, öyle değil mi? Ayrıca tüm bu lezzetlerin dışında, misafir odası, gelin odası, zahire odası ve diğer bölümlerin de aslına uygun şekilde dizayn edilmesi de sizleri fazlasıyla etkileyecek türden.
! Türk mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan konağın en üst katındaki cihannümaya, yani camlı çatı katına, ahşap merdivenlerden çıkmalı ve şehrin manzarasını kuş bakışı seyretmelisiniz.
9) Dondurma Müzesi
Tarihi kent merkezinde, 1990’lı yılların başından itibaren terk edilmeye yüz tutmuş bu yapı, Dulkadiroğulları Beyliği Dönemi’nde inşa edilmiş. Ulu Cami’nin hemen güneyinde yer alan üç katlı tarihi yapı, Osmanlı Dönemi’nde zaman zaman eklemeler yapılarak genişletilmiştir. Daha sonraları yapının zemin katı sabun imalathanesi olarak kullanılırken, üst katı ise konut ve han olarak kullanılmıştır. Konut olarak kullanıldığı zamanlarda, ev sahiplerine göre Müftü Hanı, Katip Han ve Cumhuriyet Han adlarıyla anılmış. Son olarak, bu yapı 2018 yılında Dondurma Müzesi olarak faaliyet göstermeye başlamış.
Sadece şehirde değil, aynı zamanda dünyada en çok bilinen Maraş dondurmasının sırlarını merak etmiyor musunuz? O zaman bir an önce gezi rotanızı belirlemeli ve tüm sırrı çözmeye hazır olmalısınız! Dondurma yapımında kullanılan malzeme ve aletler salonu, dondurma yapım salonu, farklı dönemlere ait dondurma satış usullerinin sergileri, Maraş dondurmasının tarihi hakkında bilgiler… Evet tüm bunları yakından görerek şahit olacaksınız! Ayrıca kafetarya, tahnit sanatı ile doldurulmuş keçiler, çocuklar için tasarlanan dondurma temalı dokunmatik oyunlar da bu müzede yer alıyor.
10) Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi
Gazipaşa Mahallesi, Cihangir Sokak’ta yer alan bu bina, 1860’lı yıllarda Amerikan Kız Koleji olarak inşa edilmiş ve 1933 yılında Maraş Lisesi olarak faaliyet göstermeye başlamış. Belli bir yıla kadar Maraş Lisesi olarak devam eden bina, yenilenerek müze haline getirilmiştir. Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi olarak hizmet vermeye başlayan yapı, edebiyat ve sanatseverlerin bir numaralı adresidir diyebiliriz. Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Akif İnan, Erdem Bayazıt, Alaaddin Özdenören, Rasim Özdenören ve Cahit Zarifoğlu adlı şairlerden oluşan ve ‘’Yedi Güzel Adam ‘’ ismiyle adlandırılan edebiyatçıların, her biri için ayrı alanlara bu müzede yer veriliyor.
Görsel panolar, video filmler, canlandırmalar ve interaktif panolar ile edebiyat tarihi hakkında bilgi veren müzede, aynı zamanda edebiyatçıların kendi seslerinden şiirler de dinleyebiliyorsunuz. Maraş edebiyatına dair bilgiler verilmesinin yanı sıra, kronolojik bir sırayla sözlü ve yazılı edebiyat süreçleri de anlatılıyor. 5. ve 10. yüzyıllar arası İslamiyet öncesi Türk Edebiyatı, 10. ve 19. yüzyıllar arası İslamiyet dönemi Türk Edebiyatı, 19. yüzyıl batı etkisindeki Türk Edebiyatı dönemlerindeki eserlere ait bilgiler, görsel panolar ve interaktif sunumlarla ziyaretçilere aktarılıyor. Ek olarak, Milli Edebiyat Dönemi ile birlikte Cumhuriyet Dönemi anlayışlarına da yer verdiğini söylemeden geçmeyelim.
11) Zeytun Kaplıcası
Berit Dağı eteklerindeki Ilıca Mahallesi’nde yer alan Zeytun Kaplıcası, merkezin 72 km kuzeyindedir. Kaplıcanın suyu, kükürt petrol artığı ve yağ karışımı ile meydana gelmiştir. Kaplıca suyunun sıcaklığı 45 derece olup, suyun romatizmal hastalıklara, kırık-çıkık sekselleri ve kadın hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Şifalı suyundan yararlanmanın yanı sıra kür merkezi ve sauna hamam gibi hizmetlerden de yararlanabilir ve tesislerde konaklayabilirsiniz.
12) Ekinözü İçmeleri
Ekinözü ilçesinde yer alan Ekinözü İçmeleri, Kahramanmaraş’a 150 km mesafede bulunuyor. Yukarı İçme, Orta İçme ve Aşağı İçme olmak üzere üç kaynaktan oluşan Ekinözü İçmeleri, doğal mineraller açısından oldukça zengindir. Orta İçme’de çamur banyosu yapıldığını ve suyun safra kesesi, idrar yolları, basur, sinir, karaciğer, mide, cilt ve damar hastalıklarına iyi geldiğini söylemeliyiz.
Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kervan yolu üzerinde yer aldığı için, bölgede birçok han kurulmuş ve dinlenme ve konaklama yeri olarak kullanılmış. Bu sebeple çevre illerden birçok ziyaretçi buraya akın ediyor.
13) Yeşilgöz Obruğu (Tekir Yeşilgöz Mesire Yeri)
Kayseri yolu üzerinde bulunan Tekir Mahallesi’nin 3 km kuzeydoğusunda yer alan Yeşilgöz Obruğu, Kahramanmaraş’a 60 km uzaklıktadır. En çok tercih edilen mesire alanlarından biri olan bu yer, şehirden uzak dağ eteğindeki konumu, yeşil ve mavi renklerinin bir arada olması ve suyun içerisinde yüzen alabalıklar ile harika bir atmosfere sahiptir.
Tekir Yeşilgöz Mesire Yeri’nde piknik yapabileceğiniz gibi istediğiniz şekilde kampta yapabilirsiniz. Ayrıca yaz aylarında küçük bir restoranın hizmet verdiğini ve ihtiyacınız olan her şeyi burada karşılayabileceğinizi belirtelim. Unutmadan, burada yüzebileceğinizin de altını çizelim.
14) Kapıçam Tabiat Parkı
Kahramanmaraş’a oldukça yakın bir mesafede yer alan Kapıçam Tabiat Parkı, 183 hektarlık bir alanı kaplıyor. Yöre halkı tarafından mesire yeri olarak kullanılan bu park, aynı zamanda çevre illerden de birçok misafir tarafından rağbet görüyor. Tabiat parkının 5 hektarlık bir alanını kapsayan botanik bahçesinde ise, 425 nadir, endemik, otsu ve odunsu bitki görmeniz mümkün. Ayrıca botanik bahçesinde, 3 adet suni gölette yer alıyor.
15) Başkonuş Yaylası
Kahramanmaraş’a 55 km mesafede yer alan Başkonuş Yaylası, 12 Şubat ilçesinde konumlanıyor. Kışın kar yağan bir bölge olan yayla, yaz aylarında bile oldukça serindir. Her mevsim bir başka güzellik sunan yaylaya, özellikle yaz aylarında serinlemek için muhakkak çıkmalısınız. İster kendi getirdiklerinizle piknik yapabilir, ister yaylanın restoranında yemek yiyebilirsiniz. Böylece her iki türlü de doğayla iç içe olacak ve manzaranın tadını çıkaracaksınız.
eğer günübirlik yerine daha uzun kalmak isterseniz, dağ evlerinde veya çadırlarda konaklayabilirsiniz. Dilediğiniz gibi bir alan seçerek, ya karavanda ya da kendi çadırınızda doya doya kalabilirsiniz. Birçok farklı bitkileri görmek ve harika bir vakit geçirmek için doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.
16) Döngel Mağaraları ve Şelaleleri
Kahramanmaraş-Kayseri yolu üzerinde kalan Döngel Mağaraları, şehir merkezinden 50 km uzaklıktaki Döngel Köyü’nde yer alıyor. Bu mağaraların en önemli özelliği, ilk yerleşimin burada olduğuna dair bilgilerin olmasıdır. Hemen biraz açıklık getirelim. Kahramanmaraş’ta yaşam izlerinin Paleolitik Dönem’e dayandığı ve M.Ö 40 bin – 10 bin yıllarına kadar uzanan bölgenin ilk yerleşiminin bu mağaralar ve civarında olduğu biliniyor. Üst üste ve birbirine bağlı bir şekilde üç mağaradan oluşan Döngel Mağaraları, bölgenin en önemli mağaralarından biri olma özelliğine sahiptir. Büyüklü küçüklü şelaleler ve göletlerin yer aldığı mağarayı şimdi daha yakından tanıyalım.
Yeşil Obruğu’ndan çıkan su, 6 km boyunca Tekir’de medreseler oluşturarak akar ve düzlüğün sonunda Döngel Mağaraları içerisine süzülür. Süzülen çay ise, şelalelerden akarak 100 metre aşağıya düşer. Düştüğü yer, yüksek kayalıklarla çevrili olup, bölgenin en çok tercih edilen mesire alanlarından biridir. Döngel Mağaraları diyince akla ilk olarak bu mesire alanının geldiğini ve çoğu kişinin mağaraları görmekten ziyade direkt bu alana geldiği de özellikle belirtelim. Hem yaz aylarında sıcaklardan kaçıp serinlemek hem de mangal yakıp piknik yapmak adına harika noktalardandır. Bu mesire alanından yaklaşık 100 metre yukarıda da mağaraların girişi bulunuyor. Buraya kadar gelmişken sadece mesire alanında keyif yapmanızı istemeyiz tabii ki de.
Ortalama 15-20 dakikalık bir tırmanış sonrası mağaralara ulaşacak ve dev galerileri, güvercin yuvaları ve Döngel Köyü’nün mükemmel manzarası ile karşılacaksınız. Özellikle mağara içerisinde yer alan çağlayan ve şelaleleri oluşturarak akan çayı da beğenmemek elde değil. Yaz aylarında mağaranın içine inip, derinlerdeki küçük gölcüklerde yüzerek serinleyebilirsiniz. Bu küçük göllere, yöre halkı tarafından Köpüklüce, Keşiş’n Gölü ve Nur Gölü isimleri verilmiş. Mağaranın içindeki göllerin yanı sıra, mesire alanındaki vadiyi takip ederekte birkaçına ulaşabilirsiniz. Tüm bunların dışında ise, bölgede yer alan kamp ve izcilik alanına ücretsiz giderek çadır kurabilirsiniz. Üstelik ihtiyacınız olan her şey mevcut! Dilerseniz, bölgede doğa yürüyüşleri de yapabilir veya bisiklete de binebilirsiniz.
Mağaralara giderken dikkatli olmalı ve kaygan ayakkabı tercih etmemelisiniz. Mümkünse yalnız olmamaya gayret gösterin. Bunun dışında dikkat etmeniz gereken bir diğer hususta su baskınlarıdır. Ocak-Mayıs ayları arasında çeşitli su kaynakları mağaraların içerisine aktığı için, bu aylarda mağaraya giriş yapmamaya özen gösterin. Mağaraya giriş yapacağınız zaman, mesire alanının hemen karşısında yer alan HES’e bildirmenizde fayda var. Ayrıca mağaranın içinde telefonların çekmediğini bilmelisiniz.
17) Direkli Mağara
Merkez ilçeye bağlı Döngel Köyü’nde yer alan Direkli Mağara, 1959 yılında yapılan kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkmıştır. Ayrıca yapılan bu araştırmalar sonucunda, alandaki ilk yerleşimin Yontma Taş Devri’nde başladığı bilgisine de ulaşılmıştır. İl merkezine 4 km mesafede yer alan mağara, deniz seviyesinden 1130 metre yüksekliğe sahiptir. İsmini içerisindeki dikitlerden dolayı alan Direkli Mağara, Kahramanmaraş gezilecek yerler listesinden birini oluşturuyor.
18) Bulut Deliği Mağarası
Pazarcık ilçesinde yer alan Bulut Deliği Mağarası, çoğu insan tarafından bilinmediği için saklı kalmış bir yerdir. Gelişimini tamamlamış fosil bir mağara olan Bulut Deliği Mağarası, ilçenin güneybatısında yer alıyor. Genişili 114 metre olan mağarada, sarkıtlar, dikitler ve sütunlar görülmeyi hak ediyor.
19) Gümüşkaya Mağarası
Göksun ilçesinde yer alan Gümüşkaya Mağarası, Paleosen Dönemi’nde oluşmuş bir mağaradır. İpek Yolu üzerinde bulunan bu mağara, yerli ve yabancı pek çok turistin mutlaka uğradığı yerler arasındadır. Kireç taşından oluşan mağarada, sarkıt ve dikitlerin yanı sıra bir de krater gölü yer alıyor.
20) Savruk Mağarası
Karamanlı Köyü ve Hacınınoğlu Köyü arasında yer alan Savruk Mağarası, yine Paleosen Dönemi’nde meydana gelmiştir. Savran veya Sarıkız isimleriyle de adlandırılan mağaraya, Kısık Kanyonu’ndaki yolu takip ederek kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Mağaranın iç kısmı damlataş sizleri beklerken, dışında ise piknik alanı ve bir şelale karşılıyor. Ayrıca içinde onlarca oyuk bulunan mağara, sarkıt ve dikitlerle doludur.
21) Çokran Mavi Göl Şelalesi
Kahramanmaraş’a 50 km uzaklıktaki Çokran Köyü’nde yer alan Çokran Mavi Göl Şelalesi, bölgenin en çok ilgi gören destinasyonlarından biridir. Adeta saklı bir cennet olan bu şelaleye, üstelik oldukça kolay bir şekilde ulaşım sağlıyorsunuz. Özellikle son yıllarda iyice popülerliğini artıran şelale, birçok turistin ilgisini çekmeyi başarmış.
Şelalenin suları 15 metre yükseklikten dökülüyor ve döküldüğü yerde doğal bir havuz oluşturuyor. Sırf şelalenin bu görüntüsünü görmek ve fotoğraflamak için bile ziyaret edilir. Aynı zamanda şelaleyi sıklıkla tercih edenlerin dağcılardan oluştuğunu da belirtelim.
22) Galgamaç Şelalesi – Toprakhisar Kanyonu
Kahramanmaraş’ın en ünlü kanyonu Toprakhisar’ın içerisinde yer alan Galgamaç Şelalesi, 20 metre yükseklikten akıyor. Kendi doğal havuzunu oluşturan şelale, gizli kalmış yapısıyla adeta gizemli bir hava katıyor. Doğa severlerin fazlasıyla ilgisini toplayan şelale, 8 km uzunluğundaki kanyonun içinde harikalar yaratıyor. Şehir merkezinden özel aracınızla gelmeyi planlıyorsanız, yaklaşık 1 buçuk saate bu doğal güzelliğe ulaşmış olacaksınız.
23) Kumaşır Gölü
Malik Ejder Türbesi civarında yer alan Kumaşır Gölü, şehir merkezine 9 km mesafede konumlanıyor. Kahramanmaraş gezisinin ilk sıralarında olması gereken bu göl, özellikle şehre gelen turistlerin merak ettikleri ve ilk gittikleri yerlerdendir. Hem piknik yapmak hem de balık avlamak için oldukça ideal bir yer Kumaşır Gölü, yemyeşil doğası ve eşsiz manzarası ile misafirlerini büyülüyor.
24) Menzelet Baraj Gölü
Kahramanmaraş’ın 26 km kuzeybatısında, Ceyhan Nehri üzerinde yer alan Menzelet Baraj Gölü, enerji üretmek amacıyla 1980-1989 yılları arasında inşa edilmiştir. Tekir, Güredin, Bertin ve Zeytin Çayları’nın barajı besleyen diğer akarsular olduğunu önemle ekleyelim. Çevresi mesire alanı olan barajın göl alanında; yayın, pullu ve aynalı, sazan, bıyıklı, siraz, tatlı su kefali, kangal, inci ve çöpçü balığı gibi türleri görmeniz mümkün.
Mesire alanı içerisinde; kamelyalar, barbeküler, piknik masaları, çeşmeler, çocuk oyun alanları, otoparklar, tuvaletler ve mescit yer alıyor. Yani ihtiyacınız olan her şey neredeyse burada mevcut. Şehirden uzaklaşıp kafa dinleyeceğiniz ve yorgunluğunu atacağınız bu yerde, piknik yapmanın yanı sıra baraj gölü çevresinde bisiklette sürebilirsiniz. Ayrıca su sporları bakımında da bir hayli gelişen Menzelet Baraj Gölü’nde; yelken, kürek, su kayağı, kano, jet ski ve sualtı sporları yapabilirsiniz. Üstelik tekne turlarına katılarak, Ali Kayası ve Koyları’nı da ziyaret edebiliyorsunuz.
25) Elbistan Pınarbaşı
Elbistan’ın Pınarbaşı’ndan doğan Ceyhan Nehri, 509 km boyunca Çukurova’yı besler ve Adana’dan İskenderun körfezine dökülür. Tam nehrin doğduğu yerde ise, muazzam bir atmosferin olduğunu bilmelisiniz. Bu göl oluşumunun etrafında, yürüyebilir, dinlenebilir, bir şeyler yiyip içebilir, deniz bisikletlerine binebilir ve kayıklarla gezinti yapabilirsiniz. Gençlerin ve ailelerin mutlaka uğradıkları bir yer olan Pınarbaşı’na, sizde kesinlikle uğramalı ve meşhur Kervansaray Kahvesi’ni yudumlamalısınız.
26) Yedikuyular Kayak Merkezi
Dulkadiroğulları ilçesi, Ulutaş Mahallesi, Yedikuyular mevkiinde yer alan Yedikuyular Kayak Merkezi, şehir merkezine 17 km mesafede yer alıyor. Kahramanmaraş’ın ilk kayak merkezi olma özelliğini taşıyan Yedikuyular Kayak Merkezi, aynı zamanda ülkenin şehir merkezine en yakın kayak merkezidir. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından 2018 yılında açılıp, 2019 yılında özel sektör tarafından işletilmeye başlayan kayak merkezi, hem kış hem de yaz aktiviteleri yapmanızı sağlar.
Kış aylarında geldiğinizde; kayak, kızak, snowboard, doğa yürüyüşü ve kar moturu gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Yaz aylarında geldiğinizde ise; dağ bisikleti, binicilik, kampçılık, kaya tırmanışı dağcılık ve su sporları gibi aktiviteler yapabilirsiniz. İçerisinde; bir adet büyük cafe-restoran, kayak pistleri, kısa eğitim pistleri, kızak alanları, yürüyüş yolları, piknik ve mesire alanları, teleski, telesiyej ve kızak bantı yer alıyor.