TUNCELİ
1) Bağın (Dedebağ) Kaplıcası
Mazgirt ilçesinin Dedebağ Köyü’nde yer alan Bağın Kaplıcası, ilçe merkezine 65 km uzaklıkta konumlanıyor. Peri Suyu kenarında bulunan kaplıcanın suyu, kalsiyum sülfatlı, sodyum sülfatlı ve klorür bikarbonatlı sular grubunda yer alır ve kaplıca suyunun sıcaklığı 35 derecedir. Aynı zamanda kaplıca suyunun, romatizmaya, kırık-çıkık gibi durumlara ve kadın hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Kaplıca alanı içerisinde; konaklama tesisi, yeme-içme tesisi ve çay bahçesi yer alıyor. Dik bir yamaç üzerinde konumlanan Bağın Kaplıcası, muhteşem bir manzaraya da eşlik diyor.
2) Anıt Çınar Ağacı
Sağman Köyü’nde yer alan Anıt Çınar Ağacı, çok uzun süredir yaşadığı için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından koruma altına alınmış. Ağacın önünde yaz kış demeden sürekli akan bir çeşme ve havuz yer alıyor. Bu ağacın gölgesinde dinlenip serinleyebilir veya piknik dahi yapabilirsiniz.
3) İn Delikleri
Çemişgezek ilçesinin batısında, Tahar Çayı Vadisi’nin yukarısındaki kayalara konut amacıyla oyulmuş yaklaşık yirmi oda bulunuyor. Bunların kim tarafından yapıldığı tam olarak bilinmiyor. Üç kat halinde sıralı odalardan oluşan bu yer, büyük pencerelerden ve uzun koridorlardan oluşuyor. Odaların genişliği 2,5 metre olup, derinliği ise 1,7 metredir. Su gereksinimi karşılamak adına, kayaların arasından sızan suların odalara ulaşması sağlanmış ve bunun için kayalardan merdiven ve galeriler yapılmış.
İn Delikleri iki kısımdan oluşuyor ve birinci kısmına merdivenle çıkılıyor. İkinci kısım çok dar olup, girişinde bekleme yeri bulunuyor. Bekleme yerinden sonra ise merdivenle uzun bir koridora çıkılıyor ve koridorun sağ tarafında pencereler, pencerelerin karşısında da oda kapıları bulunuyor. Odaların en üstünde yer alan ve diğerlerine göre hem daha zor çıkılan hem de daha büyük olan bir oda bulunuyor. Bu oda ”Bey Odası” olarak adlandırılıyor.
4) Munzur Vadisi Milli Parkı
Tunceli ve Ovacık arasında uzanan Munzur Vadisi’nde 42 bin hektarlık bir alanı kaplayan bu bölge, 1971 yılında milli park olarak ilan edilmiş. Akarsu kaynakları, gözeler, zengin doğal veriler, endemik bitki türleri ve yöreye özgü hayvan türleri, bölgenin milli park olarak ilan edilmesini sağlamıştır. Tunceli merkeze oldukça yakın bir mesafede yer alan Munzur Vadisi Milli Parkı, Türkiye’nin en büyük milli parklarından biri olma özelliğine sahiptir. Kent merkezinden başlayarak Munzur Dağları’na kadar uzanan milli parkı, krater gölleri, gözeler, kanyonlar ve şelaleler zenginleştiriyor.
Milli parkın florasında; 43 çeşit Munzur Dağları’na, 227 çeşit Türkiye’ye ait endemik tür olmak üzere toplamda 1518 bitki çeşiti vardır. Çan Çiçeği, Erzincan Kirazı, Bindebirdelik Otu, Munzur Kekliği, Munzur Düğün Çiçeği, Dağ Çayı, Munzur Dağı Oltu Otu, Menekşesi gibi endemik bitki türlerinin yanı sıra bölgenin karakteristik ağacı olan huş meşceresine rastlayabilmeniz mümkün.
Tepeler ve yamaçlar meşe ormanlarıyla kaplı olup, vadi tabanında karaağaç, akağaç, kızılağaç, dişbudak, çınar, asma, huş, ceviz, yabani fındık, kavak, söğüt ve çalı türleri de bulunuyor. Tüm bunların dışında Munzur Vadisi Milli Parkı içerisinde; alabalık türleri, dağ keçisi, yaban keçisi, kurt, boz ayı, kızıl tilki, yabani tavşan, kaya yediuyuru, porsuk, kızıl geyik, urkeklik ve kaya kartalı gibi hayvan çeşitleri de yer alıyor.
5) Kepir Yaylası
Ovacık ilçesinde yer alan Kepir Yaylası, 3 bin 377 metre yüksekliğe sahiptir. Tertemiz sularıyla akan dereleri, buzul gölleri, yemyeşil çayırlarıyla keşfedilmeyi bekleyen yayla, özellikle yaz aylarında, kendine hayran bırakıyor. Yılın her mevsimi ziyaret edeceğiniz bir yer olan yaylaya ulaşmak için, zorlu bir yürüyüş yapmanız gerekecek. Ancak eşsiz manzarası ile karşılaşınca, buna değdiğini anlayacaksınız!
Şehrin gürültüsünden uzaklaşıp kafa dinleyeceğiniz bu yaylada, doğayla iç içe olup kamp yapabilir ya da göllerinde yüzüp suyun tadını çıkarabilirsiniz. Tunceli gezilecek yerler listesine Kepir Yaylası’nı ekleyin ve tatilinizi eğlenceli hale getirin…
6) Rabat Vadisi
Yeşilin her tonuna rastlayacağınız bir yer olan Rabat Vadisi, Tunceli gezilerinin vazgeçilmezleri arasında yerini alır. Dağların, şelalelerin, tarihi köprülerin iç içe olduğu vadide, aynı zamanda çok sayıda farklı bir flora da hakimdir. Yerli ve yabancı pek çok turist tarafından sıklıkla ziyaret edilen Rabat Vadisi, özellikle dağcılık aktiviteleri için tercih ediliyor.
7) Pülümür Vadisi
Avcı Dağları’nın doğu yamaçlarından başlayarak güneye kadar uzanan Pülümür Vadisi, oldukça dar ve dik bir vadidir. İçinden Pülümür Çayı akan vadi, aynı zamanda içerisinde zengin bir orman örtüsüne, çağlayanlara, kayalık yamaçlara ve kanyonlara da yer veriyor. Bölgede, yürüyüş, kaya tırmanışı ve yamaç paraşütü gibi doğa sporları yapabileceğinizi belirterek, Pülümür Çayı hakkında daha detaylı bilgiye de aşağıda değineceğimizi ekleyelim.
8) Dereova Şelalesi
Nazimiye ilçe sınırında yer alan Dereova Şelalesi, bir diğer adıyla da bilinen Gelin Pınarı, ilçe merkezine 13 km mesafede konumlanıyor. Yirmi metre yüksekliğe sahip olup, üç farklı kaynaktan dökülen sular, Pülümür Çayı’nın kollarından biri olan ve derin bir vadiden akan dereye karışıyor.
Yaz-kış demeden her mevsim harika bir manzaraya sahip olan Dereova Şelalesi, aynı zamanda çevresine bir serinlik katıyor. Kış aylarında şelaleden akan suların oluşturduğu sarkıt ve dikitler, bir buzul tabakasını meydana getiriyor. Meşe ormanları ile kaplı bu şelalede, piknik ve doğa yürüyüşleri yapabilir, serin sularında ferahlayabilirsiniz.
9) Munzur Gözeleri
Tunceli merkezden Ovacık’a doğru giden yol üzerinde, Aleviler için kutsal sayılan Munzur Gözeleri ile karşılaşacaksınız. 200-300 metrelik bir alanda, suyun yeryüzüne çıktığı 40 göze ve büyüklü küçüklü şelaleler yer alıyor. Ayrıca bu gözelerden çıkan suların Munzur Çayı’nı oluşturduğunu belirtmeliyiz. Yöre halkı tarafından mesire alanı olarak kullanılan bu yerde, ahşap masalar yer alıyor ve hemen girişinde tezgah kurulu olup, gözleme satılıyor.
10) Munzur Çayı (Tunceli Rafting Alanı)
Munzur Dağları’nın üzerindeki Ziyaret Tepesi’nin eteklerinden doğup, merkezde Pülümür Çayı’yla birleşerek Keban Baraj Gölü’ne dökülen Munzur Çayı, çok sayıda dere ile besleniyor. Derin boğazlar içerisinde çok hızlı bir şekilde akan çay, bitkisi örtüsü, yabanıl yaşam ve farklı doğa peyzajı bakımından oldukça zengindir. Su sıcaklığı kış aylarında 0-4 derece iken, yaz aylarında 18-20 derecedir. Aynı zamanda berrak ve temiz bir suya sahip olan çay, balık çeşidi açısından da fazlasıyla zengindir.
Munzur Çayı yatağının ve vadinin genişlediği kısımlarda yer alan doğal bitki örtüsüne hayran kalacak ve dik yamaçlardaki kaya oluşumlarına, kanyonlarına ve şelalelerin sunduğu değişik manzaralara tanıklık edeceksiniz. Bunun yanı sıra, Türkiye’nin en uzun rafting imkanını sağlayan nehir olmasıyla da dikkat çekiyor Munzur Çayı… Ayrıca çayın üzerinde 12 metre yükseklikten 330 metre boyunca zipline yapabilme imkanınız var. Rafting ve zipline dışında, kano yapabilir, bisiklete binebilir ve kamp kurabilirsiniz.
11) Karagöl
Munzur Dağları’nın saklı kalmış yerlerinden biri olan Karagöl, 2 bin 500 metre yüksekliğe sahip olup, en büyük buzul gölüdür. Zorlu ve yorucu bir patika yollardan saatlerce giderek ulaşılsa da, geldiğinizde buna değdiğini anlayacaksınız. Özellikle doğa severlerin ve fotoğrafçıların ilgisini bir hayli çeken Karagöl, mükemmel bir doğal güzelliğe sahiptir.
12) Pülümür Çayı (Suyu)
Avcı Dağları’nın eteklerinden doğan, Tunceli merkezde Munzur Suyu’na katılan Pülümür Çayı, suyu bol olarak biliniyor. Neden mi? Hem kar suları hem de çok sayıda dere ile beslendiği için. Tunceli-Pülümür karayolunun 20 km kuzeyinden başlayıp, Pülümür’e kadar dar ve dik bir vadiden akan çay, zengin bitki örtüsü, şelaleler, kayalık yamaçlar ve kanyonlardan oluşuyor.
Bu zengin doğal kaynaklar sebebiyle hem manzaranın büyüsüne kapılacak hem de çeşitli doğa sporları yapacaksınız. Doğa yürüyüşleri, kaya tırmanışı, yamaç paraşütü gibi aktiviteler için Pülümür Çayı oldukça uygundur. Aynı zamanda balık varlığı açısından oldukça zengin olan çay, balıkçılık için de uygundur. Bunların dışında, Pülümür Çayı’nda piknik ya da kamp yapabilirsiniz.
13) Buyer Baba Dağı ve Gölü
Pülümür ilçesinin Kocatepe Köyü yakınlarında yer alan Buyer Baba Dağı, 3 metre yüksekliğe sahiptir. Munzur Dağları’nın zirvelerinden biri olan bu dağda, bir buzul göl ona eşlik ediyor. Ovacık ve Pülümür arasında kalan Buyer Baba Dağı, bir efsaneye sahiptir ve diğer dağlar gibi kutsal kabul edilir. İçerisinde yer alan buzul gölün suyu, neredeyse her mevsim aynı düzeydedir. Bu bölgede yöre halkı tarafından, adaklar adanıyor, kurban kesiliyor ve ibadet yapılıyor. Ayrıca gölün sularına genç kız ya da delikanlılar elma bırakıyor. Bir rivayete göre; bu elmalar su yüzeyinde birleşirse elmayı atan kız ve erkek evlenirmiş.
14) Arap Kızı Dağı
Pülümür’ün güneyinde yer alan Arap Kızı Dağı, Bağırpaşa Dağı’nın eteklerinde konumlanıyor. Akşam saatlerinde oluşan silüet, bir efsaneye konu olan Arap Kızı’na benzediği için fazlasıyla dikkat çekmektedir.